Skøll Cup Nabeschouwing

Skøll Cup Nabeschouwing

Skøll Cup nabeschouwing

Afgelopen weekend, 16 en 17 april vond de Skøll Cup plaats op de Bosbaan in Amstelveen. Er gingen dit weekend zeven boten van Boreas van start! En dit weekend is er ook taartblik mee naar huis genomen…

Zaterdag
Zaterdag 16 april mochten de Boreanen uitslapen. De eerste boot ging namelijk pas om 11:20 van start. Dit waren Liseth Breidenbach (slag) en Cristian van Eeden (boeg) in het Bestuurs 2x veld. Ze hadden niet getraind in een 2x en kregen een bootje mee van Okeanos. De dag begon ontzettend winderig!! De golven sloegen over de vlotten en de boten werden allemaal het water opgeholpen door de mensen die op het vlot stonden. Toen Liseth en Cristian in de boot zaten hadden ze gelijk de wens dat de waterkering hoger was… De eerste golf die in de boot sloeg, maakte namelijk de voeten van beide roeiers al zeiknat. Dit hield alleen niemand tegen. Op naar de twee kilometer met water als ballast 😉

En daar lagen de roeiers dan, aan de start van de twee kilometer met de verenigingen Agon, Pelargos, Odin en Amphitrite naast zich. Het stoplicht sprong op groen en daar vertrokken de ploegen. Na 500 meter lagen de Boreanen zij aan zij met Odin. Maar toen op de 750 meter een enorme snoek van de slag en de paal wilde niet uit het water. Dus toen maar weer opnieuw starten en Odin en Agon waren weg. De 500 meter die volgde ging lekker en de laatste 500 meter zijn de roeiers een beetje gaan uitroeien. Ze konden tenslotte niet meer ingehaald worden en konden ook niet meer dicht genoeg bij de andere twee ploegen komen. Toch hebben de bestuursleden erg genoten.

skoll cup 2 IMG_8916

Hierna was het tijd aan het vrouwendispuut 7 Beaufort in het Dispuuts C4+ veld. Zij hoefden maar 1000 meter te roeien. De rode jasjes kwamen er mooi tussenuit. Floor Merjenburgh ging de dames sturen, wat een hele belevenis was. Na zigzaggend over de oproeibaan langs te komen, gingen ze mooi recht over de baan heen tijdens de wedstrijd. De dames; Anne-Sophie de Graaf, Flore van Eerde, Karlijn van der Zouwen en Annelies Pierik kwamen uiteindelijk met een derde tijd van 04:19.04 over de eindstreep.

Skoll cup IMG_9285

De eerstejaars dames van Aegle (Mara Feick, Lotte Wolfert, Meike Voermans en Anne Leijten) namen de boot van het dispuut over en maakten zich toen ook klaar voor de wedstrijd. Bestuurslid Liseth Breidenbach ging de dames sturen. Er was een ontzettende chaos bij de start. Boten werden heen en weer gestuurd en ondertussen was er al een vertraging van 45 minuten… De meiden hadden het erg koud door de wind en het lange stilliggen. Na het lange wachten was het eindelijk tijd voor de start. Één voor één vertrokken de damesploegen uit het NOOC D3 veld richting de finish (vliegende start). De meiden van Aegle streden hard en kwamen met een 20ste tijd van 04:41.06 over de eindstreep. Dit betekende dat zij om 17:20 in de D-finale mochten roeien.

In deze finale ging bestuurslid Cristian van Eeden de meiden sturen en gingen een aantal Boreanen een stukje met de meiden mee rennen. De wind was al iets beter en de meiden kwamen in de D-finale met een derde tijd van 04:39.97 over de eindstreep. Hun slag Mara telt altijd gefocust de halen in de boot, hoe grappig is dat?!

skoll cup NWC7003

Al met al, prima prestaties voor deze eerste dag van de Skøll Cup. Wel werd er hard gehoopt/ gewenst dat er de volgende dag wat minder wind was.

In de avond was er natuurlijk ook weer een feest. Liseth Breidenbach, Sanne Pull, Nils de Boer en Jimmy Nauw wilden dit feest meemaken hoe vroeg ze de volgende dag ook op moesten staan. Het was een mooi feestje, waar het bier en de krokodillen door de lucht vlogen. De wekker werd gezet, want een uur later moesten ze al weer opstaan…

12987160_699933696776569_4553167362120532406_n

Zondag
Moeder Natuur heeft wel geluisterd, want de volgende dag lag de Bosbaan er veel rustiger bij. De ploeg Deorum Sanguine (Nils de Boer, Bart Hurink, Mike Winkelman en Jimmy Nauw) moest het spits afbijten om 08:30 in de ochtend. De organisatie heeft van gisteren geleerd en liet eerst alle boten tot de 1500/1750 meter lijn oproeien om hen vervolgens op volgorde achter elkaar naar de start te sturen.

Drie brakke heren en een half zieke man in de boot is niet de meest perfecte combinatie. Stuur Jasmijn Tiemersma gaf alleen niet op en schreeuwde deze mannen over de finish heen! Zij kwamen net als de damesploeg Aegle met een 20ste tijd over de finish. Zij moesten met deze tijd ook de D-finale starten die later op de ochtend verroeid werd. Deze  finale hebben ze veel harder geroeid en werden dan ook eerste van hun finale [04:06.12].

Ondertussen kwamen ook de goed uitgeslapen ploegen Row de Wijn en Exos Lucius aan op de Bosbaan. Beide ploegen gingen namelijk rond 13:45 van start. Er was daarom nog wat tijd voor een dutje. Na een kort dutje vertrok Sanne Pull met de eerstejaars mannen van Exos Lucius richting de boot en ook Wilmar van der Linde was aanwezig om zijn dames van Row de Wijn te sturen.

Een aantal Boreanen ging op de kant staan om deze boten aan te moedigen en ook waren er opnieuw een aantal fietssupporters. Als eerst was het de beurt aan de dames van Row de Wijn. Marleen Kop, Renate Boekweit, Petra Onnes en Lisanne Kotte gaven alles en gingen zelfs een bootje voorbij in de time-trial. Zij kwamen met een 7de tijd over de finish en mochten daardoor de B-finale roeien. Kort na de voorwedstrijd van de dames, volgde ook de voorwedstrijd van de heren Daniël van des Bos, Kasper van Dijk, Ronne Timmerman en Jozef Hammudeh van de ploeg Exos Lucius. Voormalig wedstrijdstuur Sanne Pull ging deze mannen sturen en door haar luide stem [ze kwam over het veld uit] gingen de mannen er keihard voor en kwamen zij met een 9de tijd over de eindstreep waardoor ook zij de B-finale mochten starten.

Skoll cup bf7fa135-290b-4ffc-97b1-87f4e63bf29f

Voordat de B-finales verroeid werden, was het eerst nog tijd voor de twee kilometer wedstrijd van Liseth Breidenbach in het Voorzitters 1x veld. Zij had er niet veel vertrouwen in, maar wilde er wel voor gaan. De voorzitters van Saurus, Agon en Proteus lagen naast Boreas. Aan het begin van de wedstrijd ging de wedstrijdleiding nog een interessant praatje houden. Zo kregen de voorzit’s’ters van Agon en Boreas een waarschuwing, omdat ze vrouwen waren (in een voorzitters veld) en niet in een Overnaedsche boot van start gingen. Na een aantal grappige woorden van deze man, gingen de stoplichten aan en maakten de voorzitters zich klaar. Het licht sprong op groen en het ging al mis bij Liseth. In plaats van een startje wilde de paal aan stuurboord kant niet goed door het water en lag ze eerder schuin op het water dan recht. Na zes mishalen werd het tijd voor poging 2. Recht liggen en opnieuw gaan. En ja hoor daar vertrok ze met Agon al een aantal meter verderop. Liseth liet zich niet gek maken en probeerde met rustige, lange halen weer in de buurt van Agon te komen. Na 1000 meter lag Liseth er naast! De mannen waren niet meer goed in zicht, dus het werd vooral een strijd tussen de dames. Bij de 1250 meter vond Liseth het wel tijd om vast over te steken van baan 6 richting baan 1. Bij de 1500 meter lag Liseth op plek 1 in baan 1 voor Daphne Schoenmakers (voorzitster Agon). Toen was het vooral tijd om rustig te blijven lange halen te maken en te focussen op het ere vlot. De kamprechters uit het bootje gaven rond de 300 meter aan dat baan 0 voor ons was en dat wij mochten vechten om dat beruchte taartblik. Focus op het vlot, paal intrekken zodat mensen niet geraakt werden en overhellen naar waterzijde. Liseth lag als eerst aan het vlot en Daphne had de moed toen al opgegeven en vertrok maar gelijk verder richting de finishlijn. Liseth stapte uit de boot waar vele Boreanen haar opwachten. Ondertussen merkten Boreanen op dat Liseth haar vinger moest laten nakijken. Of haar duim nu heeft lopen bloed spuiten of alleen maar 3000x op verschillende plekken van het compovel is geweest dat zal een raadsel zijn. Het is in ieder geval een rood shirt! Het taartblik werd uitgereikt en het lied werd ingezet. Opnieuw een taartblik voor Boreas, B’vo!

skoll cup IMG_9506 - kopie

Liseth stapte de boot weer in en roeide weer richting de vlotten. Ondertussen gingen ook de meiden van Row de Wijn en de heren van Exos Lucius zich weer voorbereiden voor hun B-finale.

Eerst was het tijd voor de dames van Row de Wijn. De meiden gingen strijden en kwamen met een derde tijd over de eindstreep. Ze kropen de boot uit en sommigen trilden als rietjes. Maar ze hebben het super goed gedaan! Toen was het tijd voor Exos Lucius… Net als de dames van Row de Wijn, kwamen ook zij met een derde tijd voor de eindstreep.

Prachtige prestaties dit weekend. Nu weer trainen voor de volgende 1000 meter wedstrijd op de Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen/ Rotterdam (Rottebokaal)!

[[FOTO’S VOLGEN]]

skoll cup eindtijden

0 Comments

Leave a reply