PEiK en PEiL Nabeschouwing

PEiK en PEiL Nabeschouwing

PEiK & PEiL

Dit weekend, 14 en 15 mei gingen er zes ploegen van Boreas van start op de Schie in Delft. Op zaterdag gingen de vier eerstejaars ploegen van start bij de PEiL (4500 meter) en op zaterdagavond ging Marit Stellaard in het D 1x veld van start bij de PEiK (450 meter). Op zondag ging alleen Liseth Breidenbach van start in het D 1x veld bij de PEiL (4500 meter). 

Zaterdag

Zaterdag 14 mei begon de dag al vroeg voor vele Boreanen. Er moesten namelijk drie ploegen in het eerste blok van de PEiL starten. Dit waren de herenploegen Deorum Sanguine (Roeiers: Nils de Boer, Bart Hurink, Kevin Troudes/Tim, Jimmy Nauw) en Exos Lucius (Roeiers: Daniël van den Bos, Ronne Timmerman, Bart Tory en Jozef Hammudeh) en de damesploeg Row de Wijn (Marieke Arends, Sanne Pull, Miri Goossens en Lisanne Kotte). Ze wilden goed uitgerust hun wedstrijd starten. Daarom had Row de Wijn plekjes in de Proteus loods inclusief ontbijt gereserveerd. Fleur de Vries, Liseth Breidenbach en bowa chauffeur Kevin sliepen in de auto bij Proteus. De auto was weer omgebouwd tot een groot bed met veel dekens. Deorum Sanguine had een kamer in een hotel gereserveerd en een deel van de ploeg Exos Lucius sliep bij bekenden. Kortom iedereen kon iets langer slapen.

De Commissaris Competitieroeien melde alle ploegen aan en ging daarna met Fleur en Jasmijn Tiemersma naar de ‘verplichte’ stuurliedenvergadering. Nadat alle regels uitgelegd waren en de aanwezigheid was afgevinkt, konden ze richting de botenwagen om de ploegen te helpen met aanriggeren indien het nog niet gebeurd was. Iedere roeier was zich al mentaal aan het voorbereiden voor hun 4500 meter wedstrijd… Er waren toch wel een paar zenuwachtige gezichten aanwezig.

De hele week was het heerlijk weer, maar dit weekend vond Moeder Natuur het wel welletjes. Het was koud, het regende en er stond een stevige wind. De thermo kleding werd dus weer uit de bodem van de tas gevist en stuurtjes gingen in ski kleding de boot in. Tijdens het wachten, de start of tijdens de eerste 250 meter begon het uit het niets te plenzen.

Nadat alle boten waren opgeroeid, mochten ze bij de minion keerboei ronden om op nummer volgorde naar de start te varen. Het was ‘een beetje’  een chaos, maar na veel geknuffel met de minion en nog wat geklungel lagen alle boten klaar om te starten.

Als eerst mocht Exos Lucius van start gaan. Aangezien het stuurtje van de herenploeg Exos Lucius niet aanwezig kon zijn, heeft de Praeses/ Competitie Commissaris Liseth Breidenbach deze mannen gestuurd. Ook had deze ploeg een aantal supporters bij zich. Zo was de vader van Daniël aanwezig, de stiefvader van Jozef en was Mike Winkelman de Vliegende Keep die met elke ploeg mee ging fietsen in blok 1. Maarten Kotte en Robert van Ommen fietsten vooral met Deorum Sanguine mee. Boreaan Eline Alferink kwam ergens tijdens de wedstrijd ook nog kijken om al deze ploegen aan te moedigen.

Alle ploegen hebben hele nette prestaties neergezet. Bij de ploeg Exos Lucius ging het vandaag wat minder, maar zij willen de GEDR wel weer knallen. Deorum Sanguine had mooie lange, rake klappen. Ook Row de Wijn had een mooi tempo en hadden zelfs een vijfde tijd in hun poule! Misschien heeft de beloofde beloning hier iets mee te maken. Ze kregen een biertje als ze goed hadden geroeid.

Na deze ploegen was het tijd om te lunchen. Er waren heerlijke hamburgers voor een mooie prijs op het terrein van Proteus. Hier werd dan ook volop van genoten. Ondertussen kwam damesploeg Aegle (Meike Voermans, Nicky Dijks, Hilde de Jonge en Lotte Wolfert) ook aan bij Proteus. Zij gingen als ploeg nog een spel spelen, voordat het zware werk begon. Ze hadden nog niet veel zin in de wedstrijd, omdat ze de kortere afstanden leuker vinden. De dames hebben namelijk ook al een aantal ZRZV winterwedstrijden gestart (4000 meter). Zij weten dus met wat voor afstand ze te maken hebben. Toch stapten ze, onder begeleiding van stuur Fleur, met een grote lach de boot in.

Nils de Boer en Bart Hurink hadden ondertussen snel een fiets gehuurd, zodat ze,  samen met Liseth Breidenbach, Jasmijn Tiemersma en Eline Alferink, de ploeg Aegle goed bij konden staan. Die twee mannen waren dolenthousiast met de fietsen, en dat was ook aan ze af te zien.

Gelukkig waren er vele supporters op de fiets, want de wind wakkerde aan! Nadat de start gepasseerd was, lagen sommige boten eerder stil dan dat ze keihard voorbij vlogen. Die tegenwind viel niet mee. Toch lieten de meiden zich niet door de wind uit het veld slaan en gingen zelfs nog een boot voorbij! Ze zagen het beloofde bier al op de bar staan en maakten een gigantische eindsprint, waarbij ze alles eruit hebben gehaald. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Door de wind waren de tijden hoger, en daarom kan deze tijd ook niet vergeleken worden met het eerste blok.

Na Aegle, moest alleen Marit Stellaard nog starten. Zij startte de PEiK, een afstand van 450 meter, in het D 1x veld. Ze had goede moed, want ze kon niet meer dan 450 meter achterliggen 😉 Haar vriend John Oosterbroek was er ook. Samen met hem werd Marit goed aangemoedigd. Ze mag ook tevreden zijn met haar prestatie.

Na deze lange dag, was het eindelijk tijd om te eten. Nils, Bart, Jasmijn, Liseth en Kevin gingen samen op zoek naar een eetgelegenheid in Delft. Na een lekkere pizza, een ijsje en een korte stadswandeling keerden ze terug naar het hotel van Jasmijn, Bart en Nils. Hier werd nog snel een warme douche genomen en een dutje gedaan door een aantal. Liseth en Kevin vertrokken daarna vast naar het feest. Het viel een beetje tegen en zij gingen op tijd slapen in tegenstelling tot Nils en Bart die later aankwamen en het nog behoorlijk laat hebben gemaakt met wat vrienden van Gyas. Het was de moeite weer dan waard =)

peil fotoZondag

De wekker ging deze dag om half 9. Het scheelt dat de wedstrijden op zondag vaak iets later starten. Liseth ‘Eye of the Tiger’ rolde de auto uit om haar rugnummer op te halen en om opnieuw de stuurliedenvergadering bij te wonen. Ze hoopte dat de wind vandaag iets minder was, maar het tegendeel werd al snel bewezen. Toch begon de dag zonniger dan zaterdag. Maar ook de zon verdween al snel achter een grijze wolk en de regen kwam met bakken uit de lucht vallen.

Bij de start aangekomen werd er gemeld dat de indeling iets anders zou zijn. De Heren Bokaal X moest voor het skiff veld starten. Dit betekende dat wij nog langer in de kou mochten zitten. Eindelijk mochten ook wij van start gaan en Liseth roeide onder luide aanmoediging van Jasmijn door. De wind was erg vervelend en met name in de skiff. Op sommige punten was er ook een nare zijwind. Plots verdween er een geel balletje die Liseth over het hoofd zag. De riem raakte het balletje, er was een snoek en daarna weer rustig opgepakt. Bij de laatste 450 meter hoorde Liseth meer aanmoediging! Zonder dat zij het wist, stonden haar ouders en zusje daar om haar nog even keihard aan te moedigen. Ook Nils en Bart stonden bij de finishlijn om Liseth naar haar laatste meters te schreeuwen. Het was ontzettend zwaar, maar ze was erg tevreden en trots op zichzelf. Ze heeft het gedaan en mocht van zichzelf een welverdiend biertje drinken!

Ondertussen kwamen ook de uitgeleende boten van Boreas, de UPS en de Kalaïs, aan Skøll over de finish. De ploegen van Skøll die in deze boten roeiden hebben beiden getaartblikt!

B’vo voor de Boreas boten en voor alle ploegen van Boreas! Ook al zat het weer niet mee, iedereen heeft prima prestaties geleverd. Op naar de één na laatste competitiewedstrijd, de GEDR!

Liseth en Marit skiffPeil peik tijden

0 Comments

Leave a reply