Verenigingsbokaal XIII Nabeschouwing

Verenigingsbokaal XIII Nabeschouwing

Nabeschouwing Battle of the Black Water

Vorige week donderdag, 11 mei 2017, vond de dertiende editie van de Verenigingsbokaal plaats!
Nu is het natuurlijk wel leuk om een ‘korte’ nabeschouwing te plaatsen over deze dag, naast het feit dat het een geweldige dag was.

Dit jaar was het extra spannend voor de Verenigingsbokaal Commissie, want dit was de EERSTE editie op de nieuwe locatie van de Zwolse Studenten Roeivereniging Boreas [Katerdijk 7]. Er deden 10 ploegen mee van de verschillende Zwolse verenigingen en tijdens deze dag kreeg de commissie nieuwe ideeën hoe het eventueel volgend jaar aangepakt kan worden. Desalniettemin verliep de dag vlot en heeft iedereen heerlijk genoten op het dakterras en/ of vlot. Er waren vele toeschouwers aanwezig en de consumpties vlogen er doorheen!

Rond 10 uur was de commissie al bezig met de eerste voorbereidingen en vanaf 12 uur kwamen ook de eerste vrijwilligers aangefietst. Alles werd opgebouwd en klaargemaakt voor de deelnemers en toeschouwers. Half 3 kwamen de eerste ploegen aan en de eerste ijsjes en radlers 0.0% werden van de schrapkaart gestreept. Cristian van Eeden, voorzitter van de Verenigingsbokaal, opende de dag om 3 uur en heette iedereen welkom. Alle ploegen werden één voor één naar voren geroepen en kregen een mooi aandenken mee naar huis, namelijk de Verenigingsbokaal XIII Bidon! Deze bidon kwam ook goed ten pas tijdens deze zonnige dag. Daarnaast had de commissie dit jaar andere versnaperingen geregeld die men kon kopen voor kleine prijzen zoals chocoladerepen, ijs en chipszakjes. Op deze manier kon iedereen wat extra energie krijgen, bijvoorbeeld om de wedstrijd te roeien of juist om te aanschouwen [spanning weg eten].

Voorwedstrijd 1
Kwart over 3 maakten de eerste vier ploegen zich klaar op het vlot om de boot in te gaan voor de eerste voorwedstrijd. De eerste voorwedstrijd was een time-trial over ongeveer 400 meter, voor het gebouw van Boreas. Dit betekende dat de ploegen achter elkaar van start gingen om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. Er was een scheiding gemaakt tussen de oproeibaan en de wedstrijdbaan door middel van rode skippyballen die als boeien fungeerden. Op deze manier was het voor iedereen duidelijk waar de wedstrijd plaatsvond. Alle toeschouwers zaten vol spanning op het dakterras en/of het vlot te wachten tot de eerste ploeg eraan kwam. Er werd keihard gestreden! Elke ploeg werd goed aangemoedigd door het verantwoordelijke stuurtje en door de toeschouwers en supporters op het dak. Het was weer een spektakel om naar te kijken; roeiers schoten van het bankje af, snoeken werden gemaakt, harmonica roeien was weer in, maar ook zat er bij een groot aantal ploegen gelijkheid in. Het spektakel viel op in de binnenstad, toen de eerste deelnemers daar gingen ronden. Een aantal nieuwsgierige mensen kwamen al naar ons gebouw toe om te kijken wat er allemaal gaande was. Ondertussen werd er gewisseld van ploegen en konden ook de andere ploegen hun geleerde roeikunsten aan ons tonen tijdens hun eerste voorwedstrijd.

Voorwedstrijd 2
Na de eerste voorwedstrijd was er een korte pauze en werd het water in de binnenstad, voor de Hofvlietvilla, klaargemaakt voor de tweede voorwedstrijd; een boord aan boord wedstrijd over +- 150 meter. De rode skippyballen werden zo geplaatst, dat er twee boten naast elkaar de wedstrijd konden starten. Veel mensen die op het terras van de Hofvlietvilla zaten of bij het strand van het rodetorenplein konden meegenieten van het spektakel. Mensen die uit de stad kwamen, bleven ook even staan om de wedstrijd te aanschouwen. Elke keer werden er twee ploegen opgelijnd en zodra ze klaar en recht lagen werden ze weg gestart. Het is een sprintafstand, waar de ploegen alles uit hun mars konden halen en dat werd ook zeker gedaan. De ploegen mogen trots zijn op zichzelf.

Halve finale
Nadat beide voorwedstrijden geroeid waren, had men de mogelijkheid om te barbecueën. Een coupon kostte €7,50 en hier kreeg men vier stukken vlees en één drankje voor. Er stond gelijk een lange rij, en men kon niet wachten om dat heerlijke vlees naar binnen te werken. Ondertussen werden de tijden bij elkaar opgeteld, want de beste vier overall tijden gingen door naar de Halve Finale. De vier halve finalisten werden medegedeeld tijdens de ‘avondeten’ pauze. De halve finalisten waren Cupam Adorant, ZHTC, Team Pikachu en Gumbo Millennium. Zij mochten rond 18.50 opnieuw de boot instappen om te strijden voor een finaleplek. De halve finale werd bij Boreas gehouden; de Time-Trial over +- 400 meter. Het werd al vrij snel duidelijk dat Cupam Adorant en ZHTC de finalisten werden door de gelijkheid in de boot tijdens de 400 meter. De geroeide tijden van de beide ploegen van Gumbo Millennium waren zeker niet verkeerd, echter net niet genoeg voor een finaleplek.

Finale
Dit jaar vond de finale plaats in de binnenstad. Wellicht zal de finale volgend jaar bij Boreas worden gehouden, maar dit jaar kozen wij ervoor om de Zwolse inwoners en de toeristen ook een spektakel te gunnen. Na een korte pauze van +- 5 minuten om snel wat te drinken, roeiden de twee finalisten richting de stad. De coach van de desbetreffende finalist mocht de boot instappen om zijn en/of haar roeiers naar de overwinning te schreeuwen. VB organisator [coördinator] Christian van der Wal mocht de ploeg van ZHTC sturen, als invaller voor hun coaches, en Jasmijn Tiemersma ging haar eigen VB ploegje Cupam Adorant sturen. Deze ploegen waren de gehele dag erg aan elkaar gewaagd, dus dit beloofde een spannende finale te worden. Het startsignaal klonk en de ploegen gingen roeien alsof hun leven ervan afhing. Cupam Adorant had al snel een kleine voorsprong te pakken. ZHTC maakte een enorme snoek en toen was de strijd gestreden. Cupam Adorant kwam met een geweldige tijd van 37 seconden over de eindstreep! Toen de ploeg de eindstreep had gepasseerd, waren ze zo ontzettend blij dat ze gelijk het water insprongen. De drijvende boot werd meegenomen door één van de motorbootjes die wij hadden gehuurd van de Zwolsche Roei- en Zeil Vereeniging (ZRZV). De eerste mensen gingen ondertussen ook al een verfrissende duik nemen bij ons eigen gebouw en er werd genoten van de heerlijke koude biertjes.

Na de finale werden de boten weer uit het water getild en er volgde een kleine schoonmaak. De dj bouwde zijn decor op voor het feest dat ieder moment los kon barsten.

Prijsuitreiking
21.00 uur vond de prijsuitreiking plaats. Naast de wisselbokaal en de originaliteitsprijs kregen de twee finalisten en de winnaar van de originaliteitsprijs ook een ‘medaille/ blik’ als aandenken, gezien de wisselbokaal en originaliteitsprijs weer ingeleverd moeten worden. De finalisten waren al bekend, maar er is nog niks gezegd over de meest originele ploeg deze dag…

De meeste ploegen hadden dit jaar ontzettend goed hun best gedaan voor de originaliteitsprijs. Wij hebben als commissie super veel leuke, creatieve en originele outfits voorbij zien komen. Van Mexicaans tot Pikachu tot Flodder, het kon niet beter! Net als vorig jaar, was het een lastige keus voor de commissie. Na een goed overleg heeft ‘Mickers boot zich aan’ van Oikos Nomos de meeste stemmen gekregen met hun geweldige Flodder imitatie deze dag.

Dit jaar werden de prijzen uitgereikt aan de volgende ploegen;
– Wisselbokaal + blik; Cupam Adorant (Joost Karreman, Peter de Jager, Jos Stolper, Tessa Kraijer)
– Zilveren medaille; ZHTC (Willemien Pilkes, Gabriel Boekhold, Yannick Lindeboom, Marjanne Klasen)
– Originaliteitsprijs + gouden medaille; Oikos Nomos (Daan de Bont, Maaike van’t Klooster, Huub Mickers, Jonne Kampen)

Gefeliciteerd allen!

Nawoord
Wij willen iedereen bedanken voor de geweldige dag! Samen hebben wij er een top evenement van gemaakt! Jammer genoeg hadden een aantal ploegen zich afgemeld in verband met tijdsgebrek en ALV’s, maar dat heeft de pret zeker niet gedrukt tijdens deze prachtige, zonnige dag. Zij hopen volgend jaar zeker weer aanwezig te zijn en wij kunnen niet wachten tot de volgende editie van de Verenigingsbokaal! Er waren verschillende fotografen aanwezig tijdens de Verenigingsbokaal, en deze foto’s hopen wij ook snel op de website te tonen.

Met blauw-wit-blauwe groet,

Liseth Breidenbach
Secretaris Verenigingsbokaal der ZSR Boreas

 

0 Comments

Leave a reply