Nabeschouwing 47e Asopos Najaarswedstrijden

Nabeschouwing 47e Asopos Najaarswedstrijden

Lieve Boreanen en andere lezers, 

Pak een kopje thee, zoek een warme bank op, maak het je gemakkelijk en maak je gereed voor het herleven van een machtigmooi wedstrijdweekend. 

En wat was het voor een weekend! 

Het eerste weekend van een nieuw roei jaar is altijd een bonte mix gevuld met drukte en hectiek, glimlachende gezichten, en (persoonlijke) overwinningen. Zo was het ook dit jaar weer op de 47e Asopos Najaarswedstrijd op de grandiose Bosbaan te Amstelveen.

We zagen donkere wolken, glitterende regenbogen, modderige schoenen, spetters op het water, lekkere ontbijtjes (Okeanos <3), ijskoude biertjes en gesloopte roeiers en één gesloopte Tomposaris.

We zullen beginnen op een vroege zaterdagochtend waar het bestuur en de roeiers van die dag zich al om 7 uur ´s ochtends waagden. Er waren boten die aangeriggert moesten worden, compovellen die voor het eerst aangetrokken moesten worden en roeisters die hun eerste roeiwedstrijd moesten roeien. Op deze koude dag zouden twee onervaren damesploegen, een (semi-)ervaren damesploeg, een mannen 2 zonder en een vrouwen dubbel het strijdveld betreden. 

De eerste ploeg die zich op het water waagde, bestond uit Isabel, Chemene, Irene en Susan met Ronne als stuur. Zij streden hard en kwamen met een overtuigende tijd als 5de over de finishline. Na een kleine pauze om weer adem te happen, op kracht te komen en de zweetvoorrad weer bij te vullen mochten ze weer het water op. Dit keer wisten ze een beetje wat ze konden verwachten, zodat ze ontspannen in de boot konden zitten. Dit was meteen te zien in de uitslag. De Toppers van Fiics gingen namelijk meteen 4 seconden harder dan eerst! Gefeliciteerd hiervoor! Het harde en soms erg vroege trainen was het blijkbaar waard geweest en de tijden motiveren zeker om de lange winterperiode straks te overleven.

Tegelijkertijd zat ook Filadelfia op het water, met bijval van Decapité. Deze ploeg bestond uit Willemijn, Nynke, Lisa en Marrit en werd gestuurd door Erik. Ze hadden een extra uitdaging omdat ze nog nooit eerder in deze opstelling samen in de boot hebben gezeten. Gelukkig hadden ze op vrijdag wat kennismakingstijd ingepland zodat ze als een hechte  ploeg de wedstrijd aan konden. Zij roeiden stevig door en hierna was het ook voor hun mogelijk om rust te nemen. Hun tweede keer op het water wisten ook zij hun vorige tijd te verbeteren met wel 4 seconden. Mooi gedaan! 

Ook waren er dit weekend ervaren vrouwen op het water te vinden. Deze ervaren dames bestonden uit Jenny, Myrthe, Was-Zij-Eigenlijk-Geen-Sjaars-???-Kira en onze eigene Wedcom Mara! Aksel had het voorrecht om deze boot te sturen. Deze dames hebben de sjaarzen vervolgens laten zien wat voor tijden je kan behalen aan het einde van je eerste jaar in de boot, met een tijd van wel 2 minuten en 11 seconden. Echter waren er veel ervaren ploegen op het water, en konden onze dames niet door naar de finales. Desondanks hebben zij een goede tijd neergezet en hebben ze een topprestatie geleverd. 

Toen was het tijd voor onze laatste twee ploegen, een Boreas blauwe 2 zonder bemand door Chris van der Wal en Simon den Elzen en een dubbel bemand door Lique en Laura.
Zij lieten onze kersverse sjaarzen zien hoe wedstrijdroeiers over het water gaan.

Echter was het geen 500 meter die zij moesten afleggen, nee zij mochten 2 km roeien.

Simon en Chris wisten de heat uit te roeien in 8 minuten en 12 seconden en wisten een 3e plek te bemachtigen.
Lique en Laura roeiden in de door Kevin en Crew opgeknapte Forseti, en dit was de eerste keer sinds haar pensioen dat ze wedstrijdwateren betrad. En de dames bewezen dat de Forseti weer volop geschikt is voor wedstrijden. Er werd een tijd neergezet van 8 minuten en 20 seconden en ook zij behaalden een 3e plek. Dat belooft veel voor de wedstrijdseizoen!
 

De zaterdag avond werd er gefeest bij Okeanos waar onder het genot van bier banden werden gesmeet met andere verenigingen en een Composaris enkel verzwikt raakte. Dit mocht echter de pret niet drukken en er werd vrolijk door gefeest. 

De volgende ochtend mochten de roeiers en Composaris en Wedcom weer vroeg op. Echter bleek dat onze voorheen iets te vrolijke Composaris zichzelf niet kon verplaatsen zonder geluiden te maken die suggereerden dat hij pijn had. Echter met steun van Remco, Ruud, Bernard, Arjan en Mara wist deze bonte groep de Bosbaan te bereiken en kon Tom afgezet worden bij de EHBO. 

Ondertussen gingen de mannen gewoon het water op. Eerst mochten Tim van der Heide, Ruben, Douwe en Bernard zich op de Bosbaan wagen. Zij werden gestuurd door Chris en ze wisten met 2 minuten en 8 seconden over de finish heen te komen en te eindigen op de 5e plek.

Niet veel later mochten ook de Chiquita´s te water gaan. Ruud, Remco, Arjan en Bernard maakten zich klaar om zich naar de finish te begeven en werden gestuurd door Sanne in haar apenkostuum. De heat werd voltooid in 2 minuten en 33 seconden. Echter raakte Bernard tijdens deze heat geblesseerd en konden de Chiquita´s niet meer starten. Gelukkig wist Tom waar de EHBO zat en kon hij Bernard hier afzetten.

De laatste wedstrijd van de onervaren mannen werden als combinatie van de twee ploegen gestart. We willen het daar verder eigenlijk niet over hebben… Alleen dat ze uiteindelijk wel over de finish zijn gekomen. Maar hei, zulke ervaringen maken deel uit van de Asopos en zijn goed materiaal voor verhaaltjes op de bar 😛 

Er waren ook ervaren mannen op het water. Joost, Jair, Konner en Tim Doppenberg hebben laten zien wat ze waard waren, voor het eerst met deze opstelling tijdens een wedstrijd. Gestuurd door Mara gingen zij de finish over met een tijd van 1 minuut en 50 seconden. Een top tijd! Echter was dit helaas niet voldoende om de finales te halen, ze eindigden op de 3e plaats.  

Tot slot gingen er nog twee skiffs het water op deze dag, bemand door Chris van der Wal en John. Ze werden gestart door onze eigene kampmeester Jasmijn die met haar mooie stem over de hele Bosbaan te horen was en begeleidt door Wilmar die de hele lieve dag lang lol op zijn motorboot heeft gehad. Het was een race om weer het gevoel van een lange 2k te proeven en om zich volledig op de eigene lekkere halen en het geschreeuw van Lique en Mara te focussen. John ging lekker van start en bleef de hele race lang in de buurt van de Eliteroeier van Phocas en de uiteindelijke winnaar van Vidar en liet zien dat hij een vaardige tegenstander is! Voor Chris ging het vooral erom om mee te doen, om een constant goede techniek aan te houden en een mooie eindsprint neer te zetten. We zijn trots op jullie mannen! 

Waerde Boreanen,  

Jullie zijn aan het eind van deze nabeschouwing aangekomen.

We willen iedereen bedanken die dit mooie weekend met zijn blauw hartje mogelijk heeft gemaakt. Bedankt aan alle coaches die onze versgebakkene sjaarzen hebben gecoached, voor Wilmar onze Bowarijder, voor ouders die iedereen hebben aangemoedigd, voor alle roeiers die de wedstrijd aan zijn gegaan en andere roeiers over de finish hebben geschreeuwd. B’vo voor Boreas! 

En wat blijft hangen voor het rest van de seizoen?

Aaallleeeeeeeez Booooreass!

0 Comments

Leave a reply