Nabeschouwing Orca Competitie Slotwedstrijden – Boreas Hoogh!

Het regende taartblikken!

Afgelopen weekend, zaterdag 25 en zondag 26 juni vond de allerlaatste competitiewedstrijd van dit seizoen plaats, namelijk de Orca Competitie Slotwedstrijden. Er deden dit weekend een record aantal ploegen mee. Van tevoren is de ploegen gemeld dat de winnaars uit de A-finale onder andere gratis bier van de organisatie kregen. Dit was een goede stimulans voor de Boreanen, want het weekend eindigde met vier overwinningen en een aantal geweldige finales. Boreas Hoogh!

Zaterdag
Op zaterdag 25 juni gingen de eerste vijf ploegen van start. Het begon met de skiffeurs en skiffeuses van Boreas. De bestuursleden Cristian van Eeden en Liseth Breidenbach moesten de voorwedstrijden van de twee skiffeuses jammer genoeg aan zich voorbij laten gaan, omdat er een KNRB ALV plaatsvond. Desalniettemin hebben ze de live tracker van Time-Team gevolgd, zodat ze het een beetje konden meemaken. Achteraf is de roeiers en supporters gevraagd hoe het gegaan is…

Serenity (D 1x) – voorwedstrijd & A-finale

Gerdien Havinga (Serenity) ging om 11:15 van start in de eerste voorwedstrijd van het Dames 1x veld. De eerste drie skiffeuses die de finish passeerden mochten later op de dag in de A-finale roeien. Zij werd tweede in haar voorwedstrijd en mocht daarmee de A-finale roeien. Ze vond het super mooi. Het startje ging wat minder, maar ze bleef wel heel mooi en netjes bij haar veld. Ze kon voordat de race begon kletsen met haar tegenstanders en het is natuurlijk super mooi dat ze tweede werd, terwijl ze net weer 1,5 maand in de skiff zit. In de finale werd ze derde met opnieuw een prachtige tijd. Ze doet haar naam, Serenity, eer aan. Serenity is het ruimtevaartschip uit de serie Firefly. De meest bekende oneliner van de captain is ‘I’m a leaf on the wind, watch how I soar’. Dit is wat zij natuurlijk ook wil doen, alleen dan op het water.

Boreas 2 (D 1x) – voorwedstrijd

Om 11:20 ging mini Marit Stellaard van start in de tweede voorwedstrijd van het Dames 1x veld. Zij wist jammer genoeg niet de top 3 te halen. Toch heeft ze mooi geroeid en haar doelstellingen bereikt. Ze wilde namelijk onder de 10 minuten varen en Skøll verslaan. Het meisje van Skøll had Marit tijdens de PEiK namelijk verslagen, dus dit vond ze wel een goede doelstelling. Dit heeft ze dan ook gedaan en ze is erg tevreden met haar tijd. Ze was namelijk sneller dan verwacht. Marit zal ook nog uitkomen in het Lichte Dames Beginnelingen 1x veld op zaterdag 2 juli bij de NSRF. Hopelijk kan ze haar PR daar opnieuw verbeteren.

Boreas (H 1x) – voorwedstrijd

Na de twee dames, was het tijd voor onze skiffeur Erik van der Eerden in het Heren 1x veld. Zijn voorwedstrijd startte om 12:25. Hij wilde rond de 08:30 varen. Hij bleef mooi bij het veld tot de 1500 meter. Hierna ging de rest er vandoor. Hij wist de A-finale jammer genoeg ook niet te halen. Toch is hij tevreden, omdat hij met een tijd van 08:35 goed bij zijn streeftijd is gebleven.

Boreas/ Zwolsche (D 2x)

Om 12:40 gingen de dames Nynke Heeg en Cille van den Brink van start in het Dames 2x veld. De eerste twee dames die de finish passeerden mochten de A-finale starten. De dames hadden een goede start en zij wisten al snel dat het tussen Laga, Proteus en hen ging. Tot de 1000 meter lagen Proteus en Laga voor, maar toen kwamen deze twee dieseltjes op gang. De dames gingen Laga voorbij en kwamen uiteindelijk met een tweede tijd over de eindstreep. Dit betekende dat ook zij in de middag de finale mochten varen.

Gerrit gaf hen wat tips mee en de dames gingen die middag iets eerder het water op om zich klaar te maken voor de A-finale. Ze waren goed opgewarmd en dat lieten ze ook zien bij hun startje. Ze hadden namelijk een perfecte start en lagen samen met de damesploeg van Orca voor op de rest van het veld. Orca wist tot de 1000 meter de voorsprong te houden, maar ze zagen onze dames dichter bij komen. Ze schrokken zich dood toen onze dames naast hen lagen en met de haal een poppetje verder gingen. Ook de dames van Proteus gingen hen voorbij. Maar niemand kon slagvrouw Nynke en boeg Cille meer voorbij komen. Met een ruime voorsprong en een geweldige tijd werden ze eerste van de A-finale. Dit betekende dat ze naar het erevlot mochten roeien. Dit betekende ook dat er niemand met de heren uit het B4+ veld mee kon fietsen, omdat iedereen bij het erevlot de dames ging verwelkomen. Coaches Wilmar van der Linde en Pelle Speet konden er jammer genoeg niet bij zijn, maar zijn wel erg trots op de dames. De biertjes werden uitgereikt, het verenigingslied werd ingezet en toen was het alweer tijd om de mannen uit de H B4+ aan te moedigen.

13501789_1086190061453435_8181317421114759331_n - kopie

A-finale Boreas (H B4+)

De mannen uit de Heren B4+ moesten namelijk 10 minuten na de dames starten en konden met drie inschrijvingen gelijk de A-finale varen. Cristian van Eeden (slag), Mischa Huisman (3), Alex Paauw (2), Christian van der Wal (boeg) met stuurvrouw Jasmijn Tiemersma hadden van tevoren een plan bedacht en dat was na de start net op voorsprong blijven op de rest van het veld. Dit plan viel al snel in duigen, want de ploegen van Gyas en Amphitrite bleken beiden erg sterk. Bij de start lagen onze ‘ongetrainde’ mannen nog wel voor, maar Gyas nam toen de leiding over en bleef tot de 1500 meter de leider van het veld. Vanaf 1800 meter werden de mannen keihard aangemoedigd door de supporters op de kant. Jasmijn Tiemersma heeft de longen uit haar lijf geschreeuwd en gaf op het einde aan dat als zij taartblik en bier wilden hebben, zij het nu moesten doen. Dit heeft geholpen! De mannen kwamen, met een kleine voorsprong op Gyas, als eerste over de finish! Bestuurslid Mischa Huisman kon zijn geluk niet op. [Drie keer is scheepsrecht]. Deze mannen mochten dus ook naar het erevlot varen. Binnen 10 minuten klonk ons verenigingslied opnieuw, dit is toch geweldig! Bier is altijd een goede drive voor bestuursleden 😉

13512034_897734940338269_2472524968750832742_n

BBQ en Feest

Alle Boreanen hebben geweldig gepresteerd vandaag. Omdat dit de laatste competitiewedstrijd van het seizoen was, hadden vele Boreanen zich aangemeld voor de barbecue en het eindfeest. Vanaf 18:00 stond de barbecue aan en 16 Boreanen hebben hier lekker gesmuld. De magen waren dus goed gevuld, voordat het feest begon. Eerst maakten wij ons eigen feestje op de Bosbaan tot 22:30. Er werd goed ingedronken. Twee kratten pils werden aangeschaft voor deze Boreanen. Ook was er een vriend mee van Bart Hurink en Jimmy Nauw, Mr. Vadesto – Leon, een korporale voorzitter uit Hattem (althans voor die dag/nacht). Het feest vond plaats in Undercurrent, een evenementen locatie op het IJ. Twee auto’s reden vol Boreanen richting de Bosbaan. En als wij het over vol hebben, dan is het ook echt vol. Er zaten NEGEN Boreanen in één auto. Wat waren deze personen blij toen ze op de locatie aankwamen en weer konden bewegen/ adem halen. De ploeg Aegle arriveerde later op de avond. Boreas was met meer mensen aanwezig dan Euros, terwijl Euros veel groter is. Dat doen wij toch goed. Samen hebben wij er een geweldig feest van gemaakt.

bowa bbq

Zondag

De dag begon vroeg en brak, aangezien het een lange nacht was. Dit hoort natuurlijk bij het competitieroeien. De nummers werden weer opgehaald en de jongen vroeg Liseth gelijk of het vandaag weer zo’n succesvolle dag zou zijn voor Boreas. Liseth had nog een beetje haar twijfels, omdat alle eerstejaars het lekker laat hadden gemaakt. Niets bleek minder waar, er was opnieuw winst!

Row de Wijn – voorwedstrijd

Row de Wijn beet het spits af in de NOOC D4 C4+ poule. Hun voorwedstrijd begon om 10:25. De uiterlijke vlottijd was een klein beetje overschreden en dat merkten ze ook toen zij bij de start aankwamen. Ze moesten namelijk gelijk naar hun baan om zich klaar te maken voor hun start. Het maakte Marieke Arends, Jet Struik, Miriam Goossens, Lisanne Kotte en stuurvrouw Liseth Breidenbach niet zoveel uit. De vlag ging naar beneden en de meiden gingen er volledig voor. Bij de laatste 250 meter moedigden Marieke Arends en Jet Struik zichzelf/ hun ploeg aan, wat ook hilarisch was. Zij kwamen met een ruime voorsprong (8 seconden op de nummer 2) over de eindstreep. Daarnaast hadden ze ook een derde tijd van alle voorrondes uit de D-poule samen. Dit betekende dat de meiden om 12:20 in de A-finale mochten starten en kans hadden op het eerste NOOC blik voor Boreas.

Aegle – voorwedstrijd

De damesploeg Aegle moest 5 minuten na Row de Wijn starten in de Dames4 poule. Zij waren ook tot laat op het feest gebleven, wat ze overigens wel erg leuk en gezellig vonden. Na het feest hebben ze in de auto overnacht, en hadden daarom niet veel energie. De auto stond op het veld bij de feestlocatie tussen alle andere auto’s. Toen zij de volgende ochtend wakker werden, bleken zij helemaal alleen te staan op het midden van het veld. Toen begon hun reis naar de Bosbaan…

Ze kwamen een beetje gestresst op de Bosbaan aan, omdat de navigatie niet werkte en ze de weg niet konden vinden. Uiteindelijk waren ze wel mooi op tijd en was er dus niks aan de hand. Toch kwamen Lotte Wolfert (Slag), Dafne Slagter (3), Hilde de Jonge (2), Nicky Dijks (Boeg) en stuurman Kevin Troudes, net als Row de Wijn, te laat aan bij de start. Ze mochten gelijk naar hun baan roeien. Het voordeel hiervan is, is dat de spieren in ieder geval nog warm waren. Het startje ging rommelig. Halverwege zakten de meiden in en probeerden ze zichzelf nog te motiveren. Kevin was een goede stuur en heeft de hele race wel enorm hard geschreeuwd. Er was nog een snoek, maar de meiden pakten het daarna weer goed op. Het mocht jammer genoeg niet baten. De meiden waren iets te brak, werden vierde en haalden geen finale. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat de tactiek van brak roeien niet heel goed werkt voor hen. Zij mochten zich omkleden, maar bleven wel op de Bosbaan om de andere ploegen aan te moedigen. B’vo!

Qua coaches hebben deze meiden veel gewisseld. Ze hebben van veel verschillende kanten tips gekregen, maar de vastigheid ontbrak. Ze hebben dit seizoen wellicht geen vaste coach gehad, toch hebben deze meiden een geweldig seizoen geroeid! Ze mogen trots zijn op hun prestaties.

A-Finale Row de Wijn

De finale van Row de Wijn, 12:20 – Ze waren nu op tijd aan de start en hebben nog genoten van het mooie weer. Toen was het tijd, de finale… De meiden hadden een goede start en het bleef tot het eind toe spannend. Met name de twee damesploegen van Skøll streden met onze meiden om de eerste plek. De meiden van Row de Wijn gaven niet op en bleven vechten. Dit wierp vruchten af, ze werden eerste met een voorsprong van iets minder dan 2 seconden. Dit betekende dat deze meiden naar het erevlot mochten gaan en dat het verenigingslied opnieuw zou klinken. Een geweldige prestatie en een geweldige afsluiter van het seizoen voor deze meiden. Ze namen een duik in het water van de Bosbaan. Hier waren met name de mannen heel erg blij mee, zo klonk het ook uit de finishtoren. ‘Iets met witte shirts en dames’ Jammer genoeg konden hun coaches, tevens wedstrijdroeiers, Pelle Speet en Wilmar van der Linde er niet bij zijn. Maar de heren zijn vast en zeker trots op deze dames. 

13502118_898213613623735_3395704137877009104_n

Eye of the Tiger – heat 1

Liseth Breidenbach, Eye of the Tiger, stapte de skiff weer in voor het Composaris (Competitie Commissaris) veld, die om 13:25 begon. De commentatoren Tjeerd (Thêta) en Martijn (Orca) begonnen met geweldig commentaar toen Liseth voorbij skiffte. Woorden als: ‘goede techniek, goede tegenstander, overal aanwezig, ook praeses’ waren leuk om te horen. Liseth ging rustig aan de start liggen samen met Chris de Haas van Saurus. Na een tijdje kwamen ook andere composarissen bij de start liggen. Liseth moest in de eerste heat starten tegen de composarissen van Thêta, Skøll, Pelargos en Phocas. Dit beloofde een geweldige race te worden. De waarschuwingen klonken (geen bestuursoutfit, lelijke kleurencombinatie etc.) en de vlag ging omhoog. Voordat de vlag ook maar naar beneden was roeiden de meesten vast rustig weg. Niek (Thêta) schoot er wel als een speer vandoor zodat hij op de 500 meter stil kon liggen om met de finishtoren te bellen. Wat een held is dat! Liseth ging samen met Elske (Phocas) mee skiffen om lekker te kletsen. Manon (Pelargos) deed het rustig aan en wilde vooral niet omvallen. Laura (Skøll) was ook lekkere rustige halen aan het maken. Bij de laatste 200 meter deden we nog een kleine eindsprint. Liseth dacht dat Niek allang op het vlot stond, maar nee deze meneer was lekker rondjes aan het skiffen bij het vlot. Dus Liseth pakte haar kans en ging rechts omkeerd aanleggen aan het vlot. Liseth stond als eerste op het erevlot, en atte als eerste haar biertje en was daarmee de winnaar van de eerste heat van het Composaris 1x veld. Ze vroeg zich alleen af waar haar mede Composarissen waren uit haar veld. Deze bleken terug te zijn geroeid naar het normale vlot. De volgende heat met Composarissen kwam eraan. Yannick (Amphitrite) lag hier aan kop, en legde als eerste aan wat ook wel te verwachten was. Deze Composarissen hebben het ook lekker rustig aan gedaan. Toen alle Composarissen op het vlot stonden, hebben ze samen nog een duik genomen in het water van de Bosbaan. Een geweldige afsluiter van het jaar voor de (Knor) Competitie Commissarissen.

13516269_898214110290352_7289565704239552765_n

Deorum Sanguine – voorwedstrijd

Geschreven door coach/ supporter Jasmijn Tiemersma: ‘Na het tweede worden op de EDR stond Deorum bovenaan in de poule. Gezien we nu eerste stonden, leek het ons leuk om dan toch maar een keertje ons best te gaan doen. De rest van het seizoen was er vooral op neergekomen dat we het oproeien zelf maar gebruikten om te oefenen (trainen past immers niet bij deze compoploeg), dus dit keer waren we vol goede moed begonnen met onze eerste oefenmiddag. Het was een ontzettend mooie middag. Stuurboord probeerde bakboord te verslaan in plaats van achteruit te roeien en zelfs spotify werd aangezet om de oefening maar zo aangenaam mogelijk te maken. Helaas strandde daar onze pogingen tot meer oefenen voor de wedstrijd. Wel besloten de heren om op woensdag alvast een generale repetitie te houden voor het feest van zaterdag. Dat het een goede repetitie was, waar ze wat aan hadden, bleek wel op zondagochtend, toen ze brak bij de BoWa aankwamen. Nils de Boer (slag), Bart Hurink (3), Mike Winkelman (2) en Jimmy Nauw (boeg) gingen onder begeleiding van stuur Robert van Ommen goed van start en lagen de eerste meters zelfs voor. Helaas besloot de rest van de poule ook maar eens te gaan trainen. Waar we bij de EDR dik tweede waren, hebben we het nu niet eens tot de A-finale gered. Tot overmaat van ramp MOEST de B-finale wel gestart worden……………………

Exos Lucius – voorwedstrijd

Exos Lucius begon om 14:40 aan hun voorwedstrijd. Daniël van den Bos (slag), Kasper van Dijk (3), Ronne Timmerman (2) en Jozef Hammmudeh (boeg) hadden niet met deze opstelling getraind voor de Orca Slot, dus dat beloofde al spannend te worden. Leroy Helledoorn had, in plaats van Kasper van Dijk, een aantal keer met de jongens meegetraind. Toch probeerden ze met deze ploegopstelling alles te geven met Erik van der Eerden als stuur. Bij de eindsprint was de hele boot aan het schreeuwen alsof ze ruzie met elkaar aan het maken waren. Jammer genoeg mocht de versnelling niet baten. Toch was er een persoonlijke overwinning. Ze hadden namelijk als doelstelling om een tijd van 04:00 te varen, omdat ze wisten dat ze sowieso niet zouden winnen. Deze tijd hebben ze behaalt. Jammer genoeg zat er geen finale in voor hen, maar toch mogen deze mannen tevreden zijn.   

B-Finale Deorum Sanguine

Zoals al eerder genoemd werd, moesten de mannen van Deorum Sanguine om 16:30 de B-finale roeien. Dit betekende dat ze sowieso geen kans hadden op een taartblik. Omdat ze in principe niet keihard hoefden te gaan, wilden ze het seizoen wel memorabel afsluiten. De opstelling van de boot werd volledig omgegooid. Daarnaast zat Tim Doppenberg eindelijk weer een keer in de boot in plaats van Mike Winkelman. De mannen van bakboord gingen naar stuurboord en omgedraaid en daarnaast ging slag naar boeg et cetera. De nieuwe opstelling was: Bart Hurink (Slag), Jimmy Nauw (3), Tim Doppenberg (2), Nils de Boer (Boeg) en stuurman Robert van Ommen. Dit beloofde hoe dan ook geniaal te worden. De vlag ging naar beneden en de mannen gingen rustig weg en lagen gelijk op een grote achterstand van de rest van het veld. Ze zwaaiden af en toe naar de supporters en gingen zingend de baan over. Er is nog nooit zo hard gelachen om een wedstrijd [behalve als de Asopos ook mee telt]. Ze eindigden misschien als laatste, maar ze hadden allen een brede lach op hun gezicht. Dit is wat telt!

Kortom
Het was een geweldig, memorabel weekend voor het bestuur en de competitieploegen van Boreas. Iedereen heeft volop genoten en wij zijn vier (ploeg) taartblikken rijker! Boreas Hoogh!

##Meer foto’s van de andere ploegen volgen snel##

Orca slot eindtijden