Nabeschouwing ZRB

In het weekend van 14 en 15 mei stonden we op zaterdag al vroeg in Tilburg klaar. Nicolaas startte deze dag de Heren Beginnelingen 1x. Om 09.00 uur lag hij op het water en was hij klaar om van start te gaan. Een mooie race, waarin hij al snel een aantal seconden afstand nam van zijn tegenstanders. Hij kwam als eerste over de finish en dat betekende dat hij door zou gaan naar de A-finale. Terwijl Nicolaas aan het uitroeien was, hoorde onze Commissaris Roei dat Boreas zich moest melden. Boreas zou terug geplaatst worden naar de vierde plek, gezien een aantal feiten die gebeurd zouden zijn tijdens de race. Na bezwaar ingediend te hebben en in gesprek te zijn geweest met de Hoofd van de Jury, mocht Nicolaas toch de A-finale roeien en toen begon het wachten.

Pas om 17.00 uur zou Nicolaas zijn finale moeten starten, wat betekende dat we een rustig plekje in de schaduw zochten om daar uit te kunnen rusten. Terwijl Nicolaas in slaap was gevallen onder een boom, zaten Simon, Laura, Emma en uiteraard Lotje aan de koffie te wachten totdat het weer tijd was om in actie te komen. Om 17.00 uur was het dan eindelijk zover, Nicolaas lag aan de start en Simon en Wilmar fietsten mee voor de support. Op de 1000 meter lag zijn tegenstander op 3 seconde achter hem en dat bouwde Nicolaas in de opvolgende meters alleen nog maar uit. Uiteindelijk kwam hij als eerste over de streep, met een tijd van 7:40,25 en liet hij zijn tegenstanders achter zich. Het allereerste blik is binnen voor Nicolaas én het allereerste skiff blik voor Boreas.
Terwijl Simon en Wilmar heel hard aan het fietsen waren om richting het ere-vlot te komen (als je mee fietste met de roeiers, moest je een aantal kilometers om fietsen om weer terug bij het terrein te komen), maakte Nicolaas een paar rondjes op het water om tijd te winnen. Gelukkig werd er niet moeilijk gedaan over de volgorde en kon zo Simon er ook bij zijn toen Nicolaas zijn blik in ontvangst nam.

Zondag was het weer vroeg op en lag Nicolaas om 09.00 uur weer aan de start van zijn wedstrijd. Vandaag startte hij in de Heren Gevorderden B 1x, met een paar mooie tegenstanders zou dit ook een mooie race gaan worden. In zijn voorwedstrijd kreeg hij meteen al een aantal zware tegenstanders tegen over hem, Rijnland, Dudok van Heel en Vidar, maar met de eerste 1500 meter lag Nicolaas voor, dan wel met een seconde, maar hij stond eerste. In de laatste 500 meter zette Lucas, de roeier van Rijnland, zijn eindsprint in en trok hem zo toch nog voorbij Nicolaas. Met een 0,53 seconde verschil werd Nicolaas tweede, wat uiteindelijk wel een A-finale betekende.

Om 14.40 uur startte zijn finale, een kortere zit dan de dag ervoor. Door de hardere opstekende wind werden nog voor de wedstrijden de palen beter afgesteld. De finale ging van start, door zijn geweldige voorwedstrijd was er zelfs een hoop voor nogmaals blik voor Nicolaas. Met de mannen van Asopos de Vliet, Argo en Rijnland naast hem startte Nicolaas weg én weer lag hij de eerste 1500 meter op de eerste plek. Van Rijnland wisten we dat hij een goeie eindsprint in de benen had en dat Nicolaas daar heel erg voor moest gaan waken. Vroeg weg en ervoor blijven was de opdracht. Terwijl een aantal Boreanen vanuit Zwolle mee aan het kijken waren met de livestream, kwam de finishlijn in zicht en waren de laatste paar meters aangebroken. Nicolaas lag een puntje voor op Rijnland en vanaf de kant zaten we in spanning af te wachten. Maar toen was er opeens een golf, Nicolaas snoekte, herpakte zich, maar snoekte weer. Op minder dan een seconde werd hij tweede en trok hij dan ook geen blik, wel met een tijd van 07:07,90. De Commissaris Roei werd direct gebeld door de coach, die mee zat te kijken met de livestream; “Protest aantekenen, er was een golf!” En op dat moment gaf de kamprechter aan de race niet goed te keuren.

Nicolaas keerde terug van zijn uitroeien en wachtte rustig af wat de beslissing zou worden van de kamprechters. Uiteindelijk bleek dat er een golf, van een motorboot, er voor had gezorgd dat Nicolaas snoekte. Na een aantal afwegingen en gesprekken tussen de coaches, Nicolaas en ook de tegenpartij, is er voor gekozen om een rerow te doen. Hierbij roeien ze de wedstrijd opnieuw, alleen met de nummers 1 en 2. Dit betekende weer volle focus en voorbereiding van Nicolaas. Op het einde van de dag werd de wedstrijd gevaren. Weer een prachtige race, waarbij Nicolaas weer in de eerste 1500 meter liet zien wat hij in huis heeft, maar ook nu kwam Lucas op de laatste 500 meter over hem heen. Nicolaas werd, helaas, weer tweede met een mooie tijd van 07:10,56.

Een prachtig mooi weekend, dat uiteindelijk nog afsloten werd met een blikkenborrel.

Dit nieuws is ook leuk

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed with the ID 3 found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.