Wedstrijdroeien

Wat is wedstrijdroeien?
Wedstrijdroeien is de meest intensieve en meest prestatiegerichte vorm van roeien binnen Z.S.R. Boreas. Andere roeiers binnen de vereniging kunnen een voorbeeld aan jou en je ploeggenoten nemen. Jullie trainen veel en hard, onder begeleiding van ervaren coaches. Als wedstrijdploeg start je nationale wedstrijden en strijd je tegen de toproeiers van andere (studenten) roeiverenigingen.

Eerstejaars wedstrijdroeien
Heb je nog geen ervaring met wedstrijdroeien dan start je als eerstejaars wedstrijdroeien.

Selecties
Studenten die willen gaan wedstrijdroeien, doen vanaf oktober (na afloop van de introductieperiode) mee aan de selecties om een plek te veroveren in de eerstejaars wedstrijdselectie. Tijdens de selectieperiode roei je bijna dagelijks en leer je erg veel. Om mee te doen aan de selecties hoef je in principe geen roeiervaring te hebben, maar alle ervaring is natuurlijk mooi meegenomen.
Nadat de selectieperiode is afgelopen, wordt de daadwerkelijke selectie bekend gemaakt en begint de voorbereiding op je eerste wedstrijdseizoen bij Boreas. In de voorbereiding ligt de focus vooral op het verbeteren van je conditie en je (roei)techniek. Naast de boot- en ergometertrainingen worden er vanaf begin november ook indoortrainingen gehouden.

In-training
Begin januari, wanneer je inmiddels al vele trainingen achter de rug hebt en de opening van het roeiseizoen nadert, ga je in In-training. Waarschijnlijk ben je al gestopt met alcohol en slaap je al minimaal 8 uur per nacht, maar vanaf dit moment is dit sowieso het geval. Dit allemaal om extra belasting van je lichaam te voorkomen. Wedstrijdroeien vraagt namelijk veel energie en je kunt alle rust daarom goed gebruiken. De In-training wordt daarentegen uitgebreid gevierd met een groots feest dat je niet snel zult vergeten.

Roeiseizoen
In februari opent het roeiseizoen met de eerste langeafstandwedstrijd van het seizoen, de winterwedstrijden in Delft. Hier kunnen jullie laten zien wat jullie de afgelopen maanden hebben geleerd en misschien zelfs wel je eerste blik in je nog jonge roeicarrière mee terug nemen naar Zwolle. Aansluitend volgen er nog negen wedstrijdweekenden waar je meestal op zowel zaterdag als zondag zult starten.

Wedstrijdroeien is mooi, het is a way of living. Je leert jezelf, maar ook je ploeggenoten door en door kennen.  Een jaar wedstrijdroeien is een jaar om nooit te vergeten!

Ouderejaars wedstrijdroeien
Na het eerste jaar is jouw roeicarrière natuurlijk niet afgelopen. Het is onze bedoeling dat het eerste jaar zo leuk en succesvol is, dat je meer wilt. Als ouderejaars kom je in andere, vaak kleinere nummers uit als eerstejaars wedstrijdroeiers, denk aan een vier, een twee of in een skiff. Je krijgt dezelfde faciliteiten aangeboden als de eerstejaars wedstrijdroeiers en staat onder begeleiding van ervaren coaches. Voor meerderejaars roeiers gelden dezelfde regels als eerstejaars roeiers en zal de basis die je in je eerste jaar legde verder worden uitgebouwd. Ouderejaars wedstrijdroeiers trainen vaak nog intensiever als in hun eerste jaar en zijn een goed voorbeeld voor de eerstejaarswedstrijd roeiers.

Nieuwsgierig geworden naar een wedstrijdjaar? Of heb je vragen over het wedstrijdroeien? Neem dan contact op met de Commissaris Wedstrijd via wedstrijd@zsrboreas.nl